aroma.organica.livno[at]gmail.com

Lavanda

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvalitete tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao dobra ispaša za pčele. 

Ime lavanda potječe od latinske riječi lavare, što znači kupati se, a objašnjava osnovnu namjenu suhog cvijeta i lavandina, eteričnog ulja. Eterično ulje prave lavande upotrebljava se za proizvodnju parfema i kolonjske vode. Za proizvodnju sapuna upotrebljava se jeftinije eterično ulje hibridne lavande. Ljekovito svojstvo lavande sastoji se u smanjenju živčane napetosti pri migreni i neuralgiji. Ublažava grčeve i pomaže u zacjeljivanju rana.

Za razliku od većine proizvođača koji uzgajaju hibride lavande, poput budrovke i nekih drugih, PZ Aroma Organica na svojoj parceli uzgaja pravu lavandu. Cvijet prave lavande sadrži od 0,5 do 1,5 % eteričnog ulja, a hibridne lavande 0,9 do 5 %. Glavni sastojci ulja su linalilacetat i linalol. Pojedinu vrstu karakterizira sastav eteričnog ulja, pa tako prava lavanda sadrži linalilacetata 35 do 60 %, a hibridna lavanda samo 7-16 %.

Lavanda se najviše prerađuje destiliranjem, a tim procesom se dobija ulje i hidrolat, koji imaju puno primjena u farmaceutskoj industriji.

Čaj od lavande se koristi za umirenje i opuštanje, kod nesanice a djelotvoran je i kod oslabljenog imuniteta i prehlada. 

Mirisne vrećice lavande djeluju kao pomoć kod umora i nesanice. Osim toga, lavanda odbija insekte i ostale štetne nametnike, pa je neizostavan dio prostora u kojem boravimo, gdje također osigurava potpunu zaštitu i higijenu vašeg rublja u ormaru.


© 2021 Sva prava pridržana. Developing e.ps / Host by eLivno