aroma.organica.livno[at]gmail.com

Heljda

Brojni su nazivi za vrijednu, ali pomalo zaboravljenu drevnu žitaricu heljdu. Zovemo je još i hajda, hajdina, ajda, eljda ili jelda. To je planinska jednogodišnja biljka koja uspijeva na području preko tisuću metara nadmorske visine. Heljda zapravo nije prava žitarica, već je voćna sjemenka u rodu s rabarbarom, ali se najčešće razmatra kao žitarica. Puna je energije i hranjiva, a ne sadrži gluten. Heljda ima približno jednaku energetsku vrijednost kao i druge žitarice, a jedna šalica (168 grama) kuhane heljdine prekrupe sadrži oko 150 kalorija. U toj jednoj šalici ujedno ćemo dobiti čak 4,5 g prehrambenih vlakana. Izvrstan je izvor antioksidativnih biljnih spojeva, poput luteina, zeaksantina, rutina i kvercetina te minerala mangana koji također posjeduje antioksidativna svojstva. Razmatra se i kao izvor vitamina B kompleksa i magnezija, a sadrži i triptofan koji pospješuje san.

Brašno od heljde odlično je za zdravlje jer je bogato ugljikohidratima, a osim toga ne podiže razinu glukoze u krvi. Iz tog razloga je pogodno za korištenje kod osoba koje imaju problema s probavom, ali i kod osoba koje pate od šećerne bolesti. S obzirom na to da ne sadrži ni gluten, može se koristiti i kod osoba koje pate od celijakije

Prekrupa od heljde su sirove jezgre heljde kojima su skinute ljuske. One su nepržene i često se nazivaju cjelovita bijela heljdina prekrupa. Bijela prekrupa može se koristiti u receptima kao zamjena za rižu.

Heljdina krupica je sitno mljevena nepržena heljdina prekrupa. Brzo se skuha te je dostupna kao heljdina žitarica ili heljdino vrhnje.

Heljdina kaša najčešće se priprema s prženom heljdinom prekrupom. Ova vrsta ima slađi, orašastiji okus od nepržene heljdine prekrupe. Kaša je odličan je prilog jelima od mesa ili povrća, a za doručak ili desert može se pripremiti u slatkoj izvedbi s medom, sladom i sušenim voćem.

Heljda se može koristiti i za pripremu jako ukusnih čajeva. Čaj se može praviti od cvijeta heljde te ima ljekovito djelovanje na dišne organe i pluća (kašalj, sluz, katar), a mješavina listova i cvjetova heljde liječi aterosklerozu krvnih žila. Dobar je i protiv reume, glaukoma, dijabetesa i jačanje memorije.
S druge strane, čaj od neoljuštenog zrna povoljan je za smirenje i kod nesanice.

Jedan od najpoznatijih čajeva Sobacha, koji je duboko u tradiciji Japana se priprema od preprženih oljuštenih zrnja heljde.


© 2021 Sva prava pridržana. Developing e.ps / Host by eLivno